Laser - Διαθλαστική Χειρουργική

Διαθλαστικές ανωμαλίες

Για να δει κάποιος καθαρά, θα πρέπει οι ακτίνες φωτός να διαθλαστούν (να αλλάξουν πορεία δηλαδή) στο διάφανο εμπρός μέρος του ματιού, το οποίο ονομάζεται κερατοειδής, και στο φακό του ματιού, για να μπορέσει να γίνει η εστίαση τους πάνω στον αμφιβληστροειδή (ο οποίος αποτελεί το εσωτερικό στρώμα του πίσω μέρους του ματιού). Ο αμφιβληστροειδής παίρνει την εικόνα που σχηματίζεται από τις ακτίνες φωτός και τη στέλνει στον εγκέφαλο διά μέσω του οπτικού νεύρου.


Τι είναι μυωπία?

Στη μυωπία, ή το μάτι είναι πιο μακρύ απ’ όσο θα έπρεπε φυσιολογικά είτε ο κερατοειδής είναι πιο κυρτός, με αποτέλεσμα οι ακτίνες φωτός να εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή. Τα κοντινά αντικείμενα φαίνονται καθαρά, αλλά τα μακρινά αντικείμενα φαίνονται θολά.


Τι είναι υπερμετρωπία?

Στην υπερμετρωπία, ή το μάτι είναι πιο κοντό απ’ όσο θα έπρεπε φυσιολογικά είτε ο κερατοειδής είναι πιο επίπεδος, με αποτέλεσμα οι ακτίνες φωτός να εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Οι ακτίνες φωτός από κοντινά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα οι σελίδες ενός βιβλίου, δε μπορούν να εστιαστούν καθαρά πάνω στον αμφιβληστροειδή.


Τι είναι αστιγματισμός?

Στον αστιγματισμό, ο κερατοειδής είναι πιο κυρτός σε μία κατεύθυνση σε σχέση με την αντίθετη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουμε θολά και τα κοντινά και τα μακρινά αντικείμενα.


Τι είναι πρεσβυωπία?

Όταν είμαστε νέοι, ο φακός του ματιού μπορεί να αλλάξει το σχήμα του και αυτό μας επιτρέπει να εστιάζουμε στα κοντινά αντικείμενα. Μετά την ηλικία των 40 ετών, ο φακός γίνεται πιο σκληρός, δεν αλλάζει εύκολα σχήμα, κι έτσι το διάβασμα σε κοντινή απόσταση γίνεται πιο δύσκολο. Αυτή η κατάσταση λέγεται πρεσβυωπία και έρχεται φυσιολογικά καθώς μεγαλώνουμε.


Πως δουλεύει η διαθλαστική χειρουργική?

Με τη διαθλαστική χειρουργική αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε το σχήμα του κερατοειδούς με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουν οι ακτίνες φωτός να εστιαστούν πάνω στον αμφιβληστροειδή χωρίς περαιτέρω διόρθωση, χωρίς να χρειαστεί δηλαδή να ξαναφορέσουμε γυαλιά ή φακούς επαφής. Αυτό γίνεται με τη χρήση του excimer laser και πολύπλοκων αλγορίθμων, οι οποίοι μας επιτρέπουν πολύ ακριβή εστίαση του laser πάνω στον κερατοειδή για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.


Υπάρχουν πολλοί τύποι διαθλαστικής χειρουργικής με laser?

Οι δύο κύριοι τύποι διαθλαστικής χειρουργικής με laser είναι η LASIK και οι τεχνικές σμίλευσης της επιφάνειας του κερατοειδούς (PRK, LASEK).


LASIK

Σε αυτήν την επέμβαση, κατασκευάζεται ένας κρημνός (μια λεπτή μεμβράνη) από τον επιφανειακό κερατοειδή με τη χρήση μιας ειδικής συσκευής που ονομάζεται μικροκερατόμος. Αυτός ο κρημνός σηκώνεται και εφαρμόζουμε το laser στον κερατοειδή που βρίσκεται από κάτω του.


Όταν τελειώσει το laser, ξαναβάζουμε τον κρημνό πίσω στη θέση του. Αυτή είναι η πιο κοινή μέθοδος, η οποία και επιτρέπει γρήγορη ανάρρωση.


Z-LASIK

Αυτή ουσιαστικά είναι η ίδια επέμβαση με την παραπάνω με τη μόνη διαφορά ότι αντί για τον μικροκερατόμο (μέθοδος με νυστέρι) που χρησιμοποιούμε για να κατασκευάσουμε τον κρημνό, αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε ένα άλλο laser. Αυτό το laser είναι γνωστό ως femto-second laser και κάνει τη διαθλαστική χειρουργική ακόμη πιο ασφαλή με τους περισσότερους ασθενείς πια να διαλέγουν αυτή τη μέθοδο χωρίς νυστέρι.


PRK

Σε αυτήν την τεχνική, δε σχηματίζεται κρημνός κερατοειδούς. Εδώ, απομακρύνεται το επιθήλιο του κερατοειδούς (το εξώτερο μέρος του ματιού) και το laser εφαρμόζεται στον κερατοειδή που βρίσκεται από κάτω.


Το επιθήλιο ξανασχηματίζεται σε 3-4 μέρες, περίοδο κατά την οποία θα χρειαστεί να φοράτε ένα προστατευτικό φακό επαφής.


Η ανάρρωση δεν είναι τόσο γρήγορη όσο στη LASIK αλλά τα αποτελέσματα είναι τα ίδια.


Με τη μέθοδο LASEK η διαφορά είναι ότι το επιθήλιο που έχει απομακρυνθεί ξαναμπαίνει στη θέση του μετά το laser αλλά στη συνέχεια αυτό φθίνει και αντικαθίσταται από νέο επιθήλιο μέσα στις επόμενες 3-4 μέρες.


Ποιοι είναι οι κίνδυνοι?

Αν και η πλειονότητα των επεμβάσεων με laser γίνονται χωρίς επιπλοκές, δεν υπάρχει εγχείρηση που να μην ελλοχεύει κάποιους κινδύνους.


Ευτυχώς, αυτοί οι κίνδυνοι είναι μικροί και τα προβλήματα που τυχόν μπορεί να υπάρξουν μπορούν να θεραπευθούν αν διαγνωσθούν έγκαιρα.


Ποια είναι τα στάδια της διαθλαστικής χειρουργικής?

1) Προεγχειρητικός έλεγχος.

Αυτός περιλαμβάνει τη διάθλαση (υπολογισμός της συνταγής των γυαλιών σας), την τοπογραφία του κερατοειδούς (ανάλυση του σχήματος του κερατοειδούς), την κορομετρία (μέτρηση του μεγέθους της κόρης) και την παχυμετρία (μέτρηση του πάχους του κερατοειδούς). Στο τέλος επακολουθεί η συζήτηση με το χειρουργό.


Ουσιαστικά, ο προεγχειρητικός έλεγχος θα καθορίσει το αν είστε κατάλληλος για διαθλαστική χειρουργική με laser και θα σας δώσει την ευκαιρία να συζητήσετε με τον οφθαλμίατρο σας όλες τις διαθέσιμες επιλογές, όπως και να σας απαντήσει σε τυχόν απορίες ή ανησυχίες έχετε.


2) Εγχείρηση.

Η εγχείρηση γίνεται με τοπική αναισθησία και η ίδια η επέμβαση διαρκεί 15-20 λεπτά και για τα δύο μάτια.


Μετά την εγχείρηση, ο οφθαλμίατρος σας θα σας ελέγξει πριν φύγετε, θα πάρετε τις σταγόνες σας και μετά θα κανονίσετε το επόμενο ραντεβού.


3) Μετεγχειρητικός έλεγχος.

Ο οφθαλμίατρος σας θα κανονίσει τα επόμενα ραντεβού ανάλογα με το ποιά επέμβαση έχετε κάνει, για παράδειγμα LASIK ή PRK.


Ο μετεγχειρητικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός γιατί μας επιτρέπει να δούμε την αντίδραση των ματιών μετά την εγχείρηση και να είμαστε βέβαιοι ότι όλα βαίνουν καλώς.