Χαλάζιο - Κριθαράκι

Τι είναι χαλάζιο?

Το χαλάζιο είναι μια χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από την απόφραξη αδένων των βλεφάρων με επακόλουθη συσσώρευση σμήγματος και δημιουργία κύστης. Ασθενείς με ροδόχρου ακμή ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να το πάθουν.


Ποια είναι τα συμπτώματα?

Το χαλάζιο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ως ένα εξόγκωμα του βλεφάρου που τις περισσότερες φορές δεν πονάει, αλλά σταδιακά μεγαλώνει. Μπορεί να είναι μόνο ένα ή να υπάρχουν κι άλλα χαλάζια στα βλέφαρα και των δύο ματιών.


Ποια είναι η θεραπεία?

Τα μικρά χαλάζια μπορεί να εξαφανιστούν αυτόματα. Αν δε γίνει αυτό, τότε μπορούν να θεραπευθούν με τους ακόλουθους τρόπους:


1. Ζεστές κομπρέσες μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία χωρίς να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή.


2. Μπορεί να γίνει μια μικροεπέμβαση. Αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία και περιλαμβάνει γύρισμα του βλεφάρου, τομή στο εσωτερικό του βλεφάρου (έτσι ώστε να μη χρειαστεί ράψιμο μετά, ούτε να αφήσει κάποια ουλή εξωτερικά) και συλλογή όλου του σμηγματορροϊκού υλικού μέσα από την κύστη.


3. Σε περίπτωση που η επέμβαση δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε μπορεί να γίνει μια ένεση κορτιζόνης μέσα στην κύστη.


4. Σε ασθενείς με ακμή ή δερματίτιδα κάποιες φορές μπορεί να χρειασθεί να δώσουμε αντιβιοτικά από το στόμα.


Τι είναι κριθαράκι?

Το κριθαράκι (εξωτερική κριθή) είναι ένα απόστημα που οφείλεται σε μόλυνση από σταφυλόκοκκο, εμφανίζεται στη ρίζα των βλεφαρίδων και συνήθως το βλέπουμε στα παιδιά.


Ποια είναι τα συμπτώματα?

Συνήθως βλέπουμε την κορυφή του αποστήματος (το ‘κεφαλάκι’) να προβάλλει από τις βλεφαρίδες και να είναι επώδυνο. Πολύ συχνά υπάρχει και ερυθρότητα γύρω από το απόστημα.


Ποια είναι η θεραπεία?

Ζεστές κομπρέσες και αντιβιοτικές σταγόνες βοηθάνε στη λύση του αποστήματος. Καμιά φορά μπορεί να χρειαστεί να βγει και η μολυσμένη βλεφαρίδα για να επιταχυνθεί η θεραπεία.