Ξηροφθαλμία

Τα δάκρυα των ματιών είναι ένα υδαρές υγρό, το οποίο αποτελείται από πολλά συστατικά. Αυτά βοηθούνε στο μηχανικό καθαρισμό και λίπανση του ματιού. Εκκρίνονται από αρκετούς αδένες γύρω από το μάτι και η έλλειψη τους μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Εκτός των άλλων τα δάκρυα έχουν και αντιμικροβιακή δράση και συμβάλλουν στην άμυνα των ματιών ενάντια σε διάφορες μολύνσεις.    


Διάφοροι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν ελάττωση ή ακόμα και πλήρη διακοπή παραγωγής των δακρύων. Στις γυναίκες η εμμηνόπαυση έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την παραγωγή δακρύων, ενώ το ίδιο μπορεί να γίνει και σε άλλες καταστάσεις ή ασθένειες, όπως στο σύνδρομο Sjogren, σε κάποια τραύματα ή λόγω της λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων.


Η μείωση της παραγωγής δακρύων λόγω ηλικίας είναι ένα συχνό φαινόμενο και θα πρέπει να το υποψιαστείτε αν αρχίσετε να έχετε συμπτώματα όπως αίσθημα ξένου σώματος, κάψιμο και φαγούρα χωρίς να φαίνεται τι τα προκαλεί όλα αυτά.


Η αρχική θεραπεία συνίσταται στη χρήση τεχνητών δακρύων σε μορφή σταγόνων ή αλοιφών, αλλά αν δεν υπάρξει βελτίωση των συμπτωμάτων μπορούμε να κλείσουμε το στόμιο των δακρυϊκών πόρων (τα κανάλια που αποχετεύουν τα δάκρυα στη μύτη), ώστε να διατηρηθούν ό,τι δάκρυα έχουν μείνει μέσα στο μάτι σας. Αυτό μπορεί να γίνει με την τοποθέτηση πωμάτων, χειρουργικά με επέμβαση ή με laser.


Η χρήση των τεχνητών δακρύων είναι επιβεβλημένη σε ασθενείς με ξηροφθαλμία και πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητας σας. Σε περίπτωση που δε βρίσκετε ανακούφιση μόνο με τα τεχνητά δάκρυα, συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρο σας για μια νέα προσέγγιση του προβλήματος.